צילום נוף עירוני משלב בין טכניקה ברמה גבוהה לבין קומפוזיציה. במיוחד כאשר מדובר בצילום מבנים, נדרשת טכניקה מיוחדת הכוללת עדשות מתאימות. כמו כן, בשביל לתפוס את מימד העומק של המבנה דרושה מומחיות בצילום קונטרסטים בין אזור בהיר לכהה, הדבר חשוב במיוחד כאשר מדובר במבנים לא סימטריים. אחד הצילומים המורכבים שצילמתי במהלך הקריירה שלי היה צילום מרכז וואהל שנמצא בצמוד לאוניברסיטת בר אילן. רציתי להציג את המבנה קודם כל בייחודיות שלו כמבנה שעומד בפני עצמו. אבל, גם לשקף את הסביבה האורבנית שבתוכה הוא נמצא. מסביב למבנה ישנם בניינים רבי קומות המקיפים אותו וכביש שעובר ממש מתחתיו. בשביל לתפוס את בסיס הבניין, הייתי צריך לעלות לבניין האוניברסיטה ולצלם מגובה מתאים. רק מזווית הצילום הייחודית מקומה מסוימת בבניין האוניברסיטה, הצלחתי להשיג את התמונה האידיאלית של המבנה במלוא הדרו, כולל בסיס הבניין.
צילום נוף עירוני בצורה מקצועית, מעמיד בפני צלמים מנוסים אתגרים רבים, במיוחד כאשר מדובר בעיר צפופה בה אני צריך להתמקד בבניין ספציפי. אבל, צילומי נוף עירוניים הם לא רק צילומי מבנים, מדובר בסגנון צילום שמתאים גם עבור מרחבים עירוניים, כגון אזור העיר העתיקה והמושבה הגרמנית בירושלים, במקרים האלו מדובר בצילום של מרחב עירוני שלם ולא במבנה בודד.
צילומים המתמקדים בנוף העירוני מכילים סיפור שלם של העיר המסופר בתמונות. בהתאם לכך, צלם מקצועי המתמחה בצילומי מבנים, מציג בצורה הטובה ביותר את המרחב העירוני ואת הארכיטקטורה המיוחדת של המבנים החשובים בעיר.
מגדלים בבורסה -מגדל שחר, מגדל אטריום ואחרים
אחד הדברים החשובים ביותר עבורי בצילום נוף עירוני וצילום אדריכלות מבנים, הוא לספר את הסיפור הייחודי של הבניין והנוף העירוני, ולשלב בתוכם את הסיפור האישי של העיר. צילום אורבני המתמקד במבנים מציג גם את המרחב האנושי לצד המרחב האורבני והנוף העירוני, אבל הארכיטקטורה של המבנים תמיד נמצאת במרכז.
צילום נוף עירוני מתרחש גם בשעות חשוכות, בשביל לשקף הסביבה העירונית של העיר ואת האנשים המשתלבים בתוכה, בכל שעות היממה. מבלי להיכנס לפרטים טכניים מסובכים, חשוב להבין שצילום בשעות הלילה דורש חשיפה נכונה, באמצעות שליטה בשלושת המרכיבים במצלמה שאחראים על האור, הצמצם, התריס והאיזו – ISO. השימוש הנכון בשלושת המרכיבים בשעת החשכה, מאפשר לי לצלם תמונות בהירות בהם כל האובייקטים שאני מעוניין להדגיש מצולמים ללא טשטוש או ערפול. אבל, אני מעוניין גם לשמור על הייחודיות של שעת הערב ולשקף את המבנים על רקע אורות העיר לאחר השקיעה.
צילום נוף עירוני הוא אתגר עבורי כצלם והוא מאפשר לי להשתמש בטכניקות שונות שרכשתי לאורך השנים, ולעבד את הצילומים באמצעות עריכה קפדנית על ידי תוכנות עריכה מתקדמות. הלקוחות שלי מקבלים תמונות ערוכות ברמה הכי גבוהה שניתן בהתאם לסטנדרטים בינלאומיים של צילום מבנים ומרחבים אורבניים.
מגדלים במתחם הבורסה
צילום נוף עירוני הם אחד הכלים המרכזיים להצגת העבודות שלכם לקהל הרחב. בעידן של ימינו אדריכלות נוף הפכה לחלק מרכזי מתכנון ערים, והיא משרתת אוכלוסייה הולכת וגדלה של אנשים שאינם משתייכים בהכרח למעמד העליון. כמו כן, בישראל במיוחד בערים הגדולות ירושלים, חיפה ותל אביב ישנם מבנים ייחודיים כגון מוזיאון ישראל והאוניברסיטה העברית בגבעת רם, גן הוורדים ושדרות רוטשילד שבהם אדריכלות נוף היא חלק מרכזי בעיצוב המרחב העירוני.
במסגרת צילום נוף עירוני אני עושה שימוש בכל הכלים המרכזיים שלי כצלם, בשביל להעביר לצופה את החוויה ואת התחושה של המקום עצמו. אני מגיע לאזור בשביל לבדוק מהן זוויות הצילום המתאימות ביותר, ואיך אני יכול לצלם את הנוף בצורה שתתאים לצרכים שלכם כלקוחות. הצילום משקף את היחס בין המרחב העירוני לבין הנוף המעוצב. אחד הדוגמאות המפורסמות לכך היא העיר ניו יורק עם הפארק הענק שנמצא במרכזה. מדובר באחד הגנים הגדולים ביותר בערים המודרניות המשתלב בנוף העירוני שבולע אותו אל תוכו. העיר ניו יורק משתרעת על שטחים עצומים וה"סנטרל פארק" שנמצא בלב מנהטן, עומד ביחס לשטחים האחרים. בצילומי נוף עירוני היחסים בין המרחב האורבני לנוף המצולם הם משמעותיים, בשביל לשקף בצורה הטובה ביותר את המקום של הנוף במלאכת התכנון האורבני.
אחד הנישות המעניינות במסגרת צילום נוף הוא צילומי גינות. הצילומים מתמקדים בכל סוגי הגינות המאכלסות את המרחב העירוני, גינות פרטיות וציבוריות ושטחים ירוקים. המטרה של הצילומים מתאימה עבור מוסדות ועיריות ואנשים פרטיים, ועבור המתכננים עצמם המעוניינים להציג את הפרויקטים שלהם ללקוחות עתידיים. בצילום גינות במרחבים עירוניים אני עושה שימוש בכל הידע שלי בתור צלם עיצוב פנים. היתרון הגדול שלי כצלם הוא מצד אחד ההתמקדות בסגנונות צילום שונים, אבל מצד שני אני מתמחה באופן מיוחד בכל אחד מהסגנונות בהם אני מצלם. השילוב בין היכולות הטכניות של כל סגנון מקנה לתוך צילום נוף עירוני שלי את הפן המיוחד, המשקף בצורה הטובה ביותר את צרכי הלקוח.
נעים מאוד אני מקס דופלי 🙂 צלם אדריכלות ומבנים עם התמחות מיוחדת במסגרת צילום נוף. עברתי הכשרה מיוחדת בצילום מבנים, כולל הכשרה לצילומי עיצוב פנים. אני עובד עם בעלי חברות ועסקים, עיריות ומרכזים עירוניים וגם עם אנשים פרטיים. אתם מוזמנים להסתכל באוסף התמונות באתר ואף להזמין סשן צילומים מיוחד עבור כל מטרה.
מגדלים של פארק צמרת
נקודת מבט על צילום נוף עירוני וצילום אדריכלי של מבנים זאת נקודה חשובה. למשל, אפשר לצלם את הנוף העירוני מהקרקע והנראות היא אחת וכשמצלמים מהגובה נקודת מבט משתנה. איך זה בא לידי ביטוי בתמונות? כשמצלמים מהקרקע רואים את הקרקע, כלומר כל הדברים , מבנים, תחבורה וכו'- משהו שנותן קונטקסט של שייכות למקום והסביבה שבה ממוקמים הבניינים. לעומת זאת כשמצלמים נוף עירוני מהגובה, מקבלים פרספקטיבה אחרת, כלומר כמעט ולא רואים את הקרקע ואז המתבונן בתמונה מתמקד יותר בבניינים עצמם והשייכות של השכונה ממבט ציפור לסביבה שלו. כדי להדגים את הנקודה אני אצטרף שתי תמונות של מגדל, אחת צולמה מהקרקע והשנייה מהגובה.
כאן, בתמונה טכניקת צילום שמאפשר לעשות מריחות, רואים את תנועת המכוניות, רואים מאיפה זה צולם וגם סביבה קרובה למגדל.
לעומת זאת בתמונה הבאה שצולמה מהגובה, מקבלים נקודת מבט אחרת.
אומנם נקודת צילום אחרת, אך גם עם מריחת מכוניות בנתיבי איילון, אך רואים קונטקסט אחר, רואים את הסביבה של המגדל , רואים ברקע את מגדלי הבורסה ומגדל השחר, מלון לאונרדו ומגדל משה אביב. כמו כן, שתי הזוויות קבילות, כי מראות את אותו הבניין בקונטקסט אחר ובזווית אחרת. בתמונה הקודמת רואים את החזית הראשית של המגדל ובתמונה הזאת רואים את העומק שיש לבניין עם החזיתות השונות. כמו כן, רואים את המרפסת בגג, משהו שלא ראינו בתמונה מהקרקע. הבדל נוסף שלא קשור לנקודת מבט הוא זמן הצילום. בתמונה הקודמת רואים מזג אוויר של לקראת הערב/דמדומים ועמוס, ובתמונה הזאת רואים את הזכוכיות זוהרות, תמונה שבוצעה אחרי השקיעה.
צולם בתקופת החורף עם אור שמש רך ושמיים אפורים
צילום נוף עירוני מכיוון הים
בעזרת צילום נוף עירוני אפשר לבטא את הסביבה הרחוקה והקרובה של אדריכלות נוף. לצלם אדריכלות יש מטרה לבטא את הנוף בצורה זו או אחרת. אפשר לבחור נקודת מבט ציפור, כפי שרואים בהרבה מהתמונות שלי ואפשר לפעמים לצלם מהקרקע, על נקודת מבט כבר דיברנו. צילום אלכסוני מהגובה מראה את התמונה הגדולה, כל מה שקורה למטה, האדריכלות מקבלת יותר משקל. עם זאת, כשמצלמים מהקרקע, אפשר לראות נוף עירוני בדרך אחרת, הרי שמהקרקע רואים יותר את הפן האנושי, אנשים בסביבה אורבנית שנועדה ותוכננה עבורם.
למשל גשר שנועד למטרת מעבר אנשים וקיצור זמן מעבר דרך הכביש שעובר למטה, מטרה פרקטית בשילוב גשר מעניין. אפשר לתעד את הגשר במבט ציפור, כשרואים את התמונה הגדולה ואפשר לצלם את הגשר מהקרקע, כשרואים את תנועה האנשים וחיים על הגשר.
טשטוש בן אדם בתנועה בוצעה בכוונה ויש לזה שתי סיבות, להראות את החיים מצד אחד ולא להתמקד על פנים של בן אדם כיוון שהמטרה היא להראות את הגשר.
צילום גשר מלמעלה שונה לחלוטין, אפשר לראות במרכז הגשר תאורת לד שנדלקה בדיוק בתחילת הדמדומים. האור דרך אגב גם יכול לייצר רגשות, למשל בתמונה הקודמת הייתה תאורה שמש והיא שונה לחלוטין באווירה לעומת תמונת הדמדומים והאור המלאכותי.
למשל צילום אדריכלי של מגדלי בורסת יהלומים בזריחה מייצר תחושה שונה מאשר אותה התמונה בשעות הערב בשקיעה.
נוף עירוני יכול להיות מצולם מקרוב ומרחוק. להלן דוגמה של מצפה ממנו צולמו כל המגדלים של חוף בתל-אביב.
נוף עירוני כולל גם תמונות של מבנים מסוגים שונים שיש להם ערך היסטורי, תרבותי או בנוי שאופייני לעיר. להלן דוגמה מפורסמת של כיכר מפרשים באשדוד עם תנועה מכוניות בדמדומים.
המפרשים זוהרים בצבעים שונים ומבט על מאפשר לעשות תנועה נראית של טשטוש התנועה, כאשר ההתמקדות שלנו היא על הדבר החד בתמונה- המפרשים.
דוגמה אופיינית נוסף בצילום נוף עירוני היא מרינה באשדוד, שכוללת גם את הפארק החדש עם הנוף לכיוון הים, אוניות החונות בים ומבנה ראשי של המרינה, כאשר בכל תמונה כזאת תמיד יש הקשר מבנה של אדריכלות נוף בתוך העיר.
דוגמה נוספת של צילום מבט על של אדריכלות נוף היא על מרכז מונארט – מרכז לאמנות, הצורות הגאומטריות של פירמידת בסגנון מצרים מזכוכית- בשילוב צורות גאומטריות בצורת מעוין מהווה שילוב אדריכלי מעניין.
כל מבנה תרבות בעיר יכול להיכלל בשלל התמונות של צילום נוף עירוני ואדריכלות נוף בחלק מהמקרים. להלן דוגמה של משכן לאמנויות הבמה. צורה מיוחדת של מבנה זה מאוד אופייני לעיר ומאוד זכירה. צורתו בחלק מהזוויות מזכירה לווייתן, במיוחד במבט צד.
איך אפשר להדגיש חיים בצילום נוף עירוני אם לא על-ידי תנועה, להלן דוגמה של מרכז תל אביב עם התנועה הבלתי פוסקת ולצד זה אדריכלות עירונית.
בחשיפה ארוכה, גם באור יום אפשר להראות את התנועה הזאת, רק שבערב רואים את האורות הלבנים/אדומים של התנועה, מגדלים זוהרים באור שיש לנוף עירוני. בחלק רב מהתמונות של נוף עירוני אפשר לזהות גם אלמנטים של אדריכלות נוף, במיוחד כשיש שילוב של צומח.
פארק ירקון מצולם לצד מגדלי בני ברק, סביבה שנועדה לשימוש של אנשים, בבוקר אנשים עושים ריצה בפארק ואח"כ הם באים לעבוד במשרדים שרואים בתמונת נוף עירוני זאת.
צילום אדריכלות היא נישה בצילום שבעזרתה אפשר "לבטא" את הבניין, להיות פסיכולוג של הבניין, שדורשת מצלם אדריכלי לתפוס במצלמה זוויות שונות ומגוונות, כאלה שיכולות להעביר מסר ורעיון שיש לבניין כשאדריכל תכנן אותו. כמו כן, צלם אדריכלי צריך לצלם את הבניין בתנאי תאורה שונים, בוקר, צהרים ודמדומים כדי לתת לו ביטוי, הרי שרואים הבדל משמעותי בין צילום בצהריים כשהאורות לא דלוקים לבין שעת הדמדומים כשמדליקים את האורות בתוך הבניין. אולי האדריכל תכנן תאורה מיוחדת וחשוב להראות אותה בתמונות. זוויות שונות, כפי שראיתם הן סופר חשובות. אותו בניין מזוויות שונות נראה אחרת וכן חשוב להראות אותו מזוויות שונות ב 360 מעלות מסביב. כמו כן כדאי לנצל גבהים שונים כדי להראות זוויות אחרות נוספות שלאו דווקא רואים מהקרקע.
הכתבה נכנתבה ע"יי מקס דופלי, צלם אדריכלות וצילום אדריכלות נוף, מקווה שנהניתם מדוגמות. מוזמנים להציץ בתיק עבודות שלי באתר בלשונית אדריכלות.